Duha z rajčatové šťávy

autor admin, 2012-07-16, 4614x přečteno,

Červená barva rajčat je stejně jako třeba u mrkví nebo jahod způsobena barvivem lykopenem, které pohlcuje světelné záření v oblasti 470-502 nm, tedy modrou a zelenou barvu. Proto má rajče červenou barvu.

Chemikálie: rajčatová šťáva, bromová voda - nasycená!

Postup: K pokusu si připravíme rajčatovou šťávu, můžeme ji získat přímo z rajčat, nebo koupit. Její koncentraci je dobré zvýšit odpařením. Asi 200 ml šťávy nalijeme do odměrného válce a přidáme asi 35 ml bromové vody. Směs mírně zamícháme a během minuty proběhne reakce, při které se vytvoří duhový efekt, který trvá až několik hodin.

Vysvětlení: Původně červená šťáva začne od hladiny modrat, přechází do zelené a nakonec žluté. Lykopen obsahuje jako chromofor, část struktury, která je odpovědná za barevnost, řetězec konjugovaných dvojných vazeb. Absorpční maximum je závislé na délce toho řetězce. Adice bromu na lykopen probíhá od konce a postupně zkracuje jeho řetězec a absorpční maximum se posouvá ke kratším vlnovým délkám. To se projeví výslednou změnou zabarvení.