Extrakce kofeinu

autor admin, 2012-06-23, 17880x přečteno,

Pomocí jedné z těchto metod můžeme izolovat kofein z černého nebo zeleného čaje (ne těch ovocných :D) nebo kávy. Možná by to bylo možné i z čajových lístků a kávových zrn.

Pokud budete chtít připravený kofein požít, dávejte velký pozor na množství. Maximální denní doporučená dávka je 300 mg, 1 g vyvolá bolest hlavy, smrtelná dávka je 10 g. Nedoporučuji jej zaměnit za cukr.

Sublimace

Jednou z těch metod je sublimace. Tato metoda je velice jednoduchá a můžeme ji provést doma, ale také ne moc účinná.

  1. Pokud je potřeba směs nadrtíme a rozetřeme. Nasypeme ji do jedné nádoby, kterou budeme zahřívat.
  2. První nádobu zakryjeme druhou a kterou shora chladíme vodou nebo ledem.
  3. Kofein bude sublimovat ze směsy a krystalizovat zespodu na horní nádobě.

Jako nádoby můžeme použít cokoli, 2 kádinky, kde horní je dnem vzhůru a na něm je položný led nebo vlhký papír; nebo hrnec s pokličkou s ledem; petriho misku a hodinovým sklem....

Extrakce

Poněkud náročnější metoda, zato efektivnější.

  1. Do kádinky nalijeme 50 ml vody a přidáme 2 g hydrogenuhličitanu sodného (jedlá soda, NaHCO3) nebo 20 ml 15% roztoku hydroxidu draselného (KOH).
  2. Přidáme výchozí surovinu a zahřejeme.
  3. Po vychladnutí přelijeme do dělící nálevky, přidáme 30 ml chloroformu a 5 minut intenzivně třepeme.
  4. Spodní chloroformovou vrstvu oddělíme do baňky a zbylou směs ještě jednou protřeme s dalšími 30 ml chloroformu, který následně přidáme do baňky.
  5. Chloroform z baňky oddestilujeme a kofein usušíme, třeba 30 minut při 100°C.