Chemický bar - výroba sodovky

autor admin, 2012-07-10, 2579x přečteno,

Každý chemik by si měl dokázat připravit pití v laboratoři. A pokud děláte ve škole den otevřených dveří, je tento pokus ideální...

Chemikálie: hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), kyselina citronová, sacharosa, ovocná esence a potravinářské barvivo

Postup: Do kelímku nebo skleničky navážíme 0,7 g hydrogenuhličitanu, 1 g kyseliny citronové, 5 g sacharosy a barvivo. Doporučuji kyseliny a sodu vážit přesně, pokud to jako já přeženete s hydrogenuhličitanem, připravený nápoj bude opravdu hnus. Potom přilijeme 80 ml vody, pár kapek ovocné esence a promícháme.

Můžeme kombinovat různé příchutě a barvy, což je velmi zajímavé, ve skutečnosti si většinou nedáme modrou ananasovou nebo zelenou jahodovou limonádu :)

Barvivo, esenci a cukr můžeme nahradit jakýmkoli sirupem nebo šťávou.

Princip: Reakcí hydrogenuhličitanu sodného a kyseliny citronové vzniká oxid uhličitý, který tvoří charakteristické bublinky.

Pokus je velmi efektní, můžeme připravit při troše štěstí dobré pití pouze z vody a několika prášků...

3 NaHCO3 + C6H8O7 → C6H5Na3O7 (citronan sodný) + 3 CO2 + 3 H2O