Diperoxid acetonu

autor admin, 2012-07-17, 10740x přečteno,

Peroxidy acetonu (di-, tri- i cyklické peroxidy) jsou velmi nebezpečné výbušniny. Jsou docela dost silné a vysoce citlivé a málo stabilní. Nikdy je nesmíme třít, vystavovat tlaku nebo vyšší teplotě - k výbuchu může dojít i v horkých letních dnech. Při manipulaci se suchým peroxidem acetonu používáme štít (alespoň na obličej) a nikdy jej neskladujeme déle než týden.

Chemikálie: aceton, 30-33% peroxid vodíku (H2O2), 35-40% kyselina sírová (H2SO4)

Postup:

  1. Kádinku umístíme do nádoby s vodou a ledem a v ní smícháme 18 ml kyseliny sírové a 12 ml peroxidu vodíku.
  2. Do směsi po kapkách přidáváme 12 ml acetonu a opatrně mícháme - nemělo by dojít ke tření u stěn. Stále sledujeme teplotu, nesmí přesáhnout 15°C.
  3. Do 20 minut začne krystalizovat bílý prášek. Po 2-3 hodinách vykrystalizuje všechen peroxid acetonu.
  4. Vysrážený peroxid přefiltrujeme a promýváme vodou do neutrální reakce na lakmusovém papírku.
  5. Produkt necháme vysušit na papíře.

Výbuch můžeme způsobit úder (například o zem) nebo zahřátím (plamenem). Volně nasypený vybuchne, uzavřený (například v aloblu) prudce detonuje.

Můžeme z něj vyrobit bouchací kuličky zabalením 0,5-1 g peroxidu do alobalu, které vybuchují nárazem o zem.