Štěpení škrobu amylasou

autor admin, 2012-07-18, 3348x přečteno,

Pomocí tohoto pokusu jednoduše ověříme, že enzym amylasa, obsažený ve slinách, štěpí škrob na kratší řetězce - dextriny.

Chemikálie: Lugolův roztok (2 g jodidu draselného a 0,7 g jodu ve 200 ml vody) nebo jodová tinktura, vzorek slin z úst, škrob (například z povařené rýže)

Postup:

  1. Suspenzi škrobu ve vodě nalijeme do první zkumavky. Do druhé zkumavky nalijeme vzorek slin po vypláchnutí úst.
  2. Do třetí zkumavky nalijeme část obsahu z obou zkumavek.
  3. Všechny zkumavky postavíme na 20 minut do kádinky s teplou vodou.
  4. Poté uděláme ve všech zkumavkách zkoušku škrobu roztokem jodu.
  5. Pozorujeme, že obsah zkumavky se škrobem se zbarví do tmavomodra, zkumavka se slinami zůstane čirá a roztok ve třetí zkumavce se zbarví do světle fialova.

Vysvětlení: Enzym amylasa je prvním krokem ve zpracování škrobu v organismu. Škrob štěpí na menší části a nakonec až na maltosu. Rýžový škrob je ve zkumavce se slinami rozštěpen na dextriny, které s roztokem jode získají růžovofialové zbarvení.

tip: můžeme přidat 4. zkumavku s amylasou a škrobem, kde sliny napřed krátce povaříme - amylasa ztratí své účinky a nerozštěpený škrob se jodovým roztokem zbarví do tmavomodra, čímž dokážeme, že enzym je vysokou teplotou denaturován.