Ovocné baterie
autor admin, 2013-03-09, 4354x přečteno,Určitě jste už viděli pokus, kdy se získává elektrická energie z citronu. Přestože citron je nejznámější, experimentovat můžeme témeř s čímkoli, co najdete v kuchyni nebo na zahradě. Průchod proudu obvodem je způsoben chemickou reakcí mezi kovem a elektrolytem - tedy ovocnou šťávou.
Elektrolyt: Teoreticky na druhu elektrolytu nezáleží, ale ve skutečnosti záleží na jeho vodivosti, tedy především na obsahu vody, a rozpustnosti solí kovů použitých elektrod. Můžeme použít ovoce a zeleninu (citron, jablko, mandarinka, brambora, řepa, ...), kapaliny jako obyčejná voda, ocet, nebo i například maso. Velmi účinné se jeví kokosové mléko (viz. Kokosová baterie).
Elektrody: Výběr správných elektrod je velmi důležitý. Získané napětí by se mělo blížit rozdíly elektrodových potenciálů použitých kovů. Tento údaj nám prozradí Beketova řada napětí kovů:
lithium | -3,04 V |
hliník | -1,66 V |
zinek | -0,76 V |
chrom | -0,74 V |
železo | -0,44 V |
nikl | -0,25 V |
cín | -0,13 V |
olovo | -0,13 V |
měď | 0,16 V |
stříbro | 0,80 V |
zlato | 1,52 V |
Při použití slitin kovů (např. bronz) bude výsledný potenciál elektrody mezi potenciály kovů.
Také záleží na ploše elektrody, plíšek je lepší než drát.
Využití: Z jednoho takového článku získáme napětí asi kolem 0,8 V. Články samozřejmě můžeme spojovat, sériově pro zvýšení napětí nebo paralelně pro zvýšení proudu. Zdroj můžeme použít pro napájení např. LED diody, malého radio přijímače apod. Záleží na vaší fantazii.
Pár videí: